Текстил съкращения - животински влакна-111

Текстил съкращения - животински влакна

2019-02-18

КОПРИНА (SE)

КОПРИНА (SE)

Коприната е влакно, което се получава от пашкулите на ларвите на копринените червеи. Коприната е изключително скъпоценен материал, благодарение на нейната мека на допир и лека структура. Реколтата от 50 000 копринени буби осигурява около 120 кг сурова коприна.

ВЪЛНА – ПЪРВА ОБРАБОТКА (WV)

ВЪЛНА – ПЪРВА ОБРАБОТКА (WV)

Вълната е естествено животинско влакно, което се получава чрез стригане на овце. Първата преработка на вълна е новата вълна, която идва директно от стригането на овцете, за разлика от рециклираната вълна.

Вълната осигурява отлична топлоизолация и може да абсорбира до една трета от собственото си тегло в изпарените течности, без да се чувства влага. Текстилите, изработени от вълна осигуряват много добра еластичност и гънките лесно се отстраняват с пара.

КОПРИНА (SE)

ВЪЛНА – ПРЕРАБОТЕНА (WO)

Преработената вълна е с по-ниско качество от новата вълна, но е по-екологична. Първата стъпка е да се сортира по цвят, след това парчетата се измиват и се преработват в нов текстил.

Този вид вълна става все по-популярна, тъй като хората стават все по-екологично съвестни. В момента Прато е столицата на света за преработена вълна.

АНГОРСКА ВЪЛНА (WA)

АНГОРСКА ВЪЛНА (WA)

Ангоровата вълна е много ценна форма на вълна, която се получава чрез стригане на ангорски зайци. Животните могат да се стрижат до четири пъти годишно. Тънките и леки влакна са много добри в абсорбирането на пара. Ангорската вълна е много топла, мека, гладка и блестяща.

Както повечето тъкани от вълна, ангоровата вълна има ниска устойчивост на износване и е по-чувствителна от овча вълна като цяло. За да се подобри издръжливостта, много платове съчетават Ангора с други видове вълна.

КАМИЛСКА ВЪЛНА (WK)

КАМИЛСКА ВЪЛНА (WK)

Камилската вълна е лануго от двугърба камила. Това е изключително тънко и меко влакно, което обикновено е леко къдраво и бежово. Камилската вълна се използва единствено за връхни дрехи и аксесоари.

КАШМИР (WS)

КАШМИР (WS)

Едно от най-ценните естествени влакна е кашмировата вълна, която се получава от кашмирова коза. Козите живеят в Монголия и в общия хималайски регион, като могат да бъдат открити на височини до 5000 метра. За да издържат студа на такива височини, тези кози имат много мек подкосъм. Веднъж на година животните сменят вълната си, която се събира в снопове и се сортира фината кашмирена част.

Платовете, произведени от кашмир, са едни от най-меките и леки текстили, и често имат естествен блясък.

МОХЕР (WM)

МОХЕР (WM)

Мохерът е термин, който се използва за обозначаване на вълната както от мохер, така и от анголска коза. Важно е да се прави разлика между кози от Ангола и зайци от Ангола. Тези кози се стрижат два пъти годишно. Най-добрата вълна идва от кози в Тексас, Южна Африка и Турция. Косъмът е леко къдрав, с блясък като коприна. Цветът е бял и леснен за боядисване. Мохерът най-често се използва за производство на връхни дрехи и одеяла.

КОНСКИ КОСЪМ (HS)

КОНСКИ КОСЪМ (HS)

Тъканите от конски косми са изтъкани от опашната коса от живи коне и памучни или копринени основи. Тъканите от конски косъм се търсят заради техния блясък, дълготрайност и свойства, и се използват главно за връхни дрехи, аксесоари, тапицерия и интериор.

ВЪЛНА ОТ АЛПАКА (WP)

ВЪЛНА ОТ АЛПАКА (WP)

Алпаките са домашни видове камили, които могат да бъдат намерени в южноамериканските Анди. Животните се стрижат на всеки две години и косата им се сортира по тънкост и цвят. Влакната са много фини, меки и къдрави. Платовете, произведени от тези влакна, са много еластични. Това ги прави идеални за висококачествени плетени дрехи, палта и одеяла.

Категории от блога

Препоръчани продукти

 • Мъжко бежово палто

  Мъжко бежово палто

  279.99 лв

 • Мъжко сиво палто

  Мъжко сиво палто

  279.99 лв

 • Класическо мъжко черно палто

  Класическо мъжко черно палто

  279.99 лв

 • Сако с петурина и бомбър яка антрацит

  Сако с петурина и бомбър яка антрацит

  219.99 лв